17 Disember 2007

Belia boleh mohon bantuan kewangan TEB

Belia yang berminat menceburi bidang perniagaan tetapi kekurangan modal, boleh memohon bantuan kewangan dalam bentuk geran & pinjaman daripada Tabung Ekonomi Belia (TEB) kelolaan Majlis Pembangunan Ekonomi Belia (MPEB), mulai tahun ini. TEB yang baru ditubuhkan itu memperuntukkan RM45 juta atau pinjaman maksimum RM50,000 setiap satu kepada mana-mana belia berusia antara 18-40 tahun yang berhasrat memula & mengembangkan perniagaan. RM20 juta daripada tabung itu diperuntukkan bagi pinjaman usahawan tani, RM20 juta pinjaman perniagaan lain, manakala bakinya RM5 juta dalam bentuk geran modal iaitu RM5,000 atau RM2,000 seorang.

Untuk tujuan itu, MPEB bekerjasama dengan Bank Pertanian & Bank Rakyat untuk memudahkan belia minat berniaga tetapi tidak mempunyai modal menceburi bidang keusahawanan. Ia dapat memberi bantuan kepada belia dan menolak tanggapan bahawa makan gaji untuk hidup senang sebagai persepsi tidak betul. Kita berharap ia menggalakkan golongan belia menceburi bidang perniagaan. MPEB ialah badan gabungan pelbagai agensi kerajaan di bawah Kementerian Belia & Sukan, Kementerian Pertanian & Industri Asas Tani, Kementerian Pengajian Tinggi, Kementerian Pembangunan Luar Bandar & Wilayah, dan Kementerian Pembangunan Usahawan & Koperasi.

Pemohon TEB disyaratkan menjadi ahli mana-mana persatuan belia bagi melayakkan mereka menerima bantuan. STEB yang dilancarkan tahun lalu menyediakan dana RM40 juta menerusi program pembangunan ekonomi belia dalam Rancangan Malaysia ke-9 (RMK-9). KBS mensasarkan melatih 200,000 belia setahun dalam bidang keusahawanan dengan matlamat melahirkan 5,000 usahawan belia baharu. STEB dilancarkan semula tahun lalu selepas dibekukan 3 tahun sebelumnya kerana pelbagai masalah. Bagaimanapun dengan imej baharu ini memberi peluang kepada belia yang ingin menjadi usahawan & mempunyai saluran mudah mendapatkan pinjaman. MPEB yang dianggotai Kementerian Pertanian & Industri Asas Tani, Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan, Kementerian Pembangunan Usahawan & Koperasi, Kementerian Kemajuan Luar Bandar & Wilayah, Kementerian Pengajian Tinggi, institusi kewangan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) & dan dewan perniagaan yang mengawasi STEB.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...