16 Januari 2008

5 cara pilih sahabat

Nasihat yang boleh diikuti dalam membina persahabatan ialah sebagaimana pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah SAW kepada anaknya).

Pertama, pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan.

Ke-2, pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya).

Ke-3, pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu & dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui keburukan dirimu ia suka menutupinya.
Ke-4, pilihlah seorang sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran & kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu & meringankanmu serta menghiburkanmu.

Ke-5, sahabat yang jikalau engkau berkata, dia suka membenarkan ucapan & bukan selalu mempercayainya sahaja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya & jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu.

Dalam memilih sahabat, pilihlah sahabat yang baik agar segala matlamat & hasrat dapat dilaksanakan bersama-sama sahabat yang mulia. Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara: "Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan, lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu, hatimu takut & gementar kepada kehebatan Rabbmu, dan dosa-dosa yang silam disulami dengan taubat kepada dzat yang memilikimu."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...