14 Februari 2013

Adakah haiwan mempunyai imaginasi?


Bolehkah haiwan mempunyai imaginasi? Penyelidikan selama sedekad menunjukkan mereka mungkin berkemampuan untuk membuat kepercayaan -- sekurang-kurangnya setakat yang kanak-kanak kecil mampu. Gunakan pautan di bawah untuk membaca tentang kajian yang direka untuk melibatkan imaginasi gorila, bonobos dan tikus, dan kongsi artikel ini dengan kawan-kawan untuk melihat apa yang mereka fikir.


Baca lebih lanjut: http://bit.ly/14Iw7Ws

imaginasi haiwan
Imaginasi mungkin ada tetapi haiwan tiada kreativiti.
Kredit: Lumosity

09 Februari 2013

Kenapa Kita Kerap Menangis?

Adakah anda fikir menangis itu memalukan? Jangan fikir macam itu. Menangis disebabkan anda rasa gembira, sedih, terharu, atau kagum adalah sifat manusia yang unik. Haiwan lain menghasilkan air mata kerana sebab praktikal tetapi bukan suatu emosi. Jadi lain kali ketika sesuatu kejadian mengeluarkan air mata anda, ambil masa untuk menghargai struktur otak yang kompleks yang menunjukkan anda manusia. Kongsikan artikel ini dengan rakan untuk mengubah perspektif tangisan mereka juga.

Baca lebih lanjut tentang neurosains tangisan: http://bit.ly/VHxtjF 

Air mata kanak-kanak
Kanak-kanak lebih banyak menangis dari orang dewasa.
Kredit: Lumosity

08 Februari 2013

Bayi Boleh Membaca Minda?

Bayi boleh memahami lebih dari yang anda sangkakan. Kajian terbaru menunjukkan bayi seawal umur 18 bulan boleh melihat dunia dari perspektif orang lain - dan tekalah apa yang mereka fikirkan. Kebolehan sosial ini amat penting kerana ia sebahagian dari beberapa tugas kognitif yang kanak-kanak, boleh buat. Ini bermaksud bayi yang berumur setahun setengah boleh mengagak apa yang orang lain fikirkan. Hebat bukan?

Baca lebih lanjut: http://bit.ly/VsM132

Kanak-kanak sedang bermain
Daya pemikiran kanak-kanak luar biasa. 
Kredit: Lumosity
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...