14 April 2012

Mari Mencuba Windows 8 Consumer Preview

Salam sejahtera semua.

Seperti yang diketahui, Microsoft telah mengeluarkan Windows 8 Consumer Preview kepada pengguna biasa di seluruh dunia. Jutaan muat turun direkodkan setakat ini dan sistem operasi generasi seterusnya ini terdapat dalam versi 32-bit dan 64-bit serta terdapat dalam beberapa bahasa (bahasa Malaysia tiada). Jika anda belum mencubanya, sila lawati laman web rasmi Microsoft untuk muat turun tetapi pastikan anda mempunyai talian Internet yang laju atau gunakan pengurus muat turun agar dapat berhenti & sambung untuk beberapa hari/jam.

Menu Start stail Metro

Saya telah memasang Windows 8 32-bit dalam komputer riba Compaq CQ42 (Intel Pentium Dual Core) yang mempunyai RAM sebanyak 2GB, setakat ini semuanya dalam keadaan baik dan lancar, mungkin kerana belum memasang sebarang perisian di dalamnya. Internet Explorer 10 yang tersedia juga tidak menghampakan, mungkin bakal merampas kembali carta pelayar web utama lain. Antaramuka Metro UI sedikit mengelirukan pada mulanya, jika sudah biasa pasti tiada masalah. Namun bagi pengguna biasa mungkin kelihatan sukar kerana mahu Shutdown pun tidak tahu di mana.

Paparan desktop tiada beza dengan Windows 7

Pada hujung tahun 2011 mungkin akan dilepaskan versi penuh Windows 8. Malah pada tahun hadapan lebih banyak Windows 8 64-bit digunakan kerana lebih banyak komputer baru menggunakan RAM sebesar 4GB atau lebih. Saya sendiri telah memasang 2 keping RAM 4GB, satu setiap slot, bermakna jumlah RAM 8GB pada PC desktop yang baru saya beli bulan Mac 2012. Ketika ini Windows 7 64-bit telah dipasang pada PC saya, tidak lama lagi Windows 8 CP 64-bit pula bakal dipasang.

Bagaimana Kita Hari Ini

Bagaimana Kita Hari Ini | iluvislam.com discover the beauty of islam

11 April 2012

They said I could be anything, so I became a Churper. #ChurpChurp

A smoother navigation & a complete facelift, check out the new #ChurpChurp

Wajah baharu, artikel terbaru

Saya sukakan perubahan terutamanya dalam dunia teknologi. Produk Google banyak mengalami evolusi dan peningkatan sejak beberapa tahun lepas. Blogger juga tidak ketinggalan mengalami perubahan antara muka  yang secara keseluruhannya lebih moden serta mampu berintegrasi dengan Google+, satu laman web sosial yang bersaing kuat dengan Facebook.

Perubahan ini nampaknya menjadikan pengguna akaun Google+ semakin bertambah kerana integrasi ini memerlukan akaun tersebut diwujudkan agar dapat membantu memperluaskan kewujudan blog serta menarik lebih ramai pengunjung ke blog masing-masing.Ciri-ciri utama Blogger baharu:-


  1. Editor catatan yang diperkemas.
  2. Papan pemuka baharu statistik penting.
  3. Kongsi siaran ke Google+.
  4. Gunakan profil Google yang disatukan.
  5. Pautan ke profil anda dalam hasil carian.

Perubahan ini nampaknya menjadikan pengguna akaun Google+ semakin bertambah kerana integrasi ini memerlukan akaun tersebut diwujudkan agar dapat membantu memperluaskan kewujudan blog serta menarik lebih ramai pengunjung ke blog masing-masing. Di bahagian ketetapan di sebelah atas kanan, anda boleh kembali ke antara muka lama tetapi saya rasa yang baharu lebih menarik dan kemas walaupun sedikit kekok pada mulanya. Sama seperti laman YouTube yang mengalami perubahan dari rupanya yang lama.

Selamat bertukar!

Blogger akan berwajah baharu pada bulan April.

Salam sejahtera.

Sekian lama tidak kemas kini laman blog ini. Catatan terakhir 27 Januari 2011 dengan 110 catatan dan 31 pengikut. Pada hari ini, 4 April 2012 kembali bebas dari sarang labah-labah... Hehe..

Sebagaimana tajuk di atas, Blogger akan bertukar wajah bermula bulan ini. Jadi, artikel ini merupakan yang terakhir menggunakan wajah lama. Antaramuka baharu tentu lebih menarik. Jom bertukar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...